vlasta logo vlasta logo

Glacier Bay

English

Související odkazy jinam

Lidé v oblasti Glacier Bay žili nejméně poslední 3 000 let. Jižní část parku obývali ještě před 300 lety indiáni kmene Tlingit. V roce 1794, kdy podél aljašského jihovýchodního pobřeží plul britský objevitel George Vancouver, byla spousta fjordů díky ledovcům ještě nepřístupná. Za posledních 200 let se pobřeží výrazně změnilo. Dnes se dá v plout do fjordu více jak 100km dlouhého. Některé ledovce dosahují až k oceánu, kde tvoří až 60m vysoké ledovcové stěny. Z těchto stěn se vlivem tání odlamují obrovské kusy ledu, které s hukotem padají do oceánu. Pobřeží je dnes pokryté deštnými jedlovými pralesy. Ty se nacházejí pouze v úzkém pásmu na bezprostředním pobřeží. Dále do vnitrozemí, jak se přibližuje k masivům ledovců, se vegetace dorůstá menšího vzrůstu a stává se řidší. Prvním průkopníkem, který oživuje ledovcem právě opuštěná kamenitá území, se stávají lišejníky. Ty jsou nahrazovány žlutě kvetoucími rostlinami. Jejich vládu ukončí věčně zelený mech, ve kterém se začne dařit prvním stromům.

V oblasti je odhadem 420 rostlinných druhů, 220 druhů ptactva a více jak 40 savců. Místní vody jsou bohaté na plankton a tak se zde dobře daří spoustě druhů ryb. Největší pozornost člověka si získali velryby. Velryby se na rozdíl od většiny savců neživí celý rok, ale během léta musejí nasbírat tuk, který jim má vydržet i prěs zimu. Protože pobřeží zde je pouze kamenité a útesovité, tak tuleni obecní snášejí svoje vejce na ledovcových krách. Zde jsou také nejlépe chráněna před predátory jakými jsou vlci a medvědi. Zde jim ale zase hrozí nebezpečí od kosatek, také zvaných Killer whales, kteří se často sdružují do skupinek a příležitostně podnikají nájezdy na ledové kry, odkud shazují mláďata tuleně obecného do vody, kde již pro ně jsou snadnou kořistí...Kosatky někdy napadnou i největšího savce na Světě - modrou velrybu. Kosatky nemají žádného přirozeného nepřítele. Jsou schopny dlouhodobě plavat rychlostí až 46km/h

Na léto se do oblasti Glacier Bay vracejí, ze svého více jak 4 500km vzdáleného zimního domova v havajských vodách, velryby "humpback whale", které jsou známé pro své výskoky. Někteří jedinci mohou dorůst až 18m a vážit i 45 tun.


Autor | Site Map | ©1996-2018 & disclaimer | info@vlasta.org | Aktualizováno: Listopad 2002 | DoporučeníNahoru